Uit eigen ervaring begrijp ik de vele uitdagingen binnen het agrarisch bestaan. Het vergt veel van zelfkennis, ondernemerschap, eigen (veer)kracht en communicatie van ondernemers en een ieder binnen het familiebedrijf. Ook zijn relaties tussen gezin, familie en bedrijf vaak complex en verweven, met verschillende belangen en omstandigheden die hieraan bijdragen.
Als coach is het mijn missie om deze dynamieken te doorzien en deze inzichtelijk te maken: je kunt er pas iets mee als je het ook echt begrijpt en je kunt er samen iets mee als je dit ook kunt verwoorden. Zonder oordeel luister ik naar je verhaal en help je inzicht te krijgen in wat er speelt en wat je nodig hebt. Zo kun je ook over moeilijke of belanden onderwerpen open en helder communiceren, een samen gedragen toekomstplan maken en je eigen goede en passende weg vinden.
Vanuit ruimte, veerkracht en zelfkennis meebewegen en keuzes maken. Een bij jou passende, plezierige rol binnen het familiebedrijf vervullen. Samenwerken door elkaar te versterken. Open en respectvol communiceren om samen gedragen plannen te maken en harmonie op het erf te bewaren.
maar is dit het probleem..
- Arjan 44-
Samen streven we naar een nieuwe balans door op maat gemaakte oplossingen te vinden. Essentieel hierbij is het verkrijgen van inzicht in weerstand of stress die je ervaart of wat je wel voelt maar niet kunt uitspreken. Alleen dan kun je weloverwogen keuzes maken, helder communiceren, optimaal samenwerken en samenleven en een breed gedragen plan opstellen.
Door inzicht te krijgen in jullie talenten, drijfveren en passies, worden jullie je bewust van jullie individuele en gezamenlijke kracht als ondernemers en als familie. Op deze manier kunnen jullie als familiebedrijf vanuit het hart ondernemen en zowel nu als in de toekomst effectief de uitdagingen aangaan die op jullie pad komen.
Zelf ben ik niet onbekend met uitdagingen en dieptepunten van het (agrarische) leven. Ik begrijp de druk die dit met zich kan meebrengen op ondernemer, bedrijf en familie, maar zie ook de eigen boeren krachten die je door deze periodes heen kunnen leiden. Elke persoon en familie heeft unieke obstakels te overwinnen. Het is daarom cruciaal om onuitgesproken gevoelens te uiten en de kracht te vinden om na tegenslagen weer op te staan. Hoewel we vaak geneigd zijn om problemen zelf op te lossen, kan er soms een moment komen waarop we hulp nodig hebben. Het is van belang wie jou of jullie die steun biedt om weer op het juiste pad te komen, op een manier die bij jou past.
ik ben er voor..
Binnen de driehoek bedrijf, gezin en familie is er harmonie, met ieder zijn taak en plek, alles op elkaar afgestemd. Maar veranderingen, zoals een verschil in visie op bedrijfsvoering, bedrijfsoverdracht, een nieuwe partner of overheidsregels kunnen deze balans verstoren. Het is essentieel om met elkaar in gesprek te blijven, een nieuw evenwicht en een gezamenlijk gedragen plan te creëren.
Als partner van een agrariër leef je vaak op de boerderij, waar bedrijf en privé vermengd zijn en je met familie woont en werkt. Het vinden van jouw eigen weg hierin kan een uitdagend proces zijn. Samen kunnen we passende, toekomstbestendige mogelijkheden verkennen.
Als agrarisch ondernemer ben je gewend alles zelf op te lossen, maar soms kom je er zelf niet uit. Of het nu gaat om je welzijn, toekomstperspectief, relaties of het maken van keuzes. Soms is hulp vragen de moedigste stap.
Mijn aanpak begint met een kennismakingsgesprek op het bedrijf, waarbij ik eerst in gesprek ga met de initiatiefnemer(s). Vervolgens volgen individuele gesprekken, waarbij alle betrokkenen de gelegenheid krijgen om hun verhaal te delen voordat er een gezamenlijk gesprek plaatsvindt. Dit kunnen samenwerkingspartners, de overdragende of overnemende partij, maar ook (niet-overnemende) kinderen zijn.
Het doel is om een veilige omgeving te creëren waarin iedereen vrijelijk zijn of haar wensen, zorgen en knelpunten kan uiten. Afhankelijk van de vraag en situatie, bij niet-constructieve communicatie of een stagnerend proces, kan het zijn dat individuele of gezamenlijke coaching noodzakelijk is om positieve stappen te kunnen zetten.
Ook is het mogelijk om coaching preventief in te zetten, omdat 'je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden' van toepassing is op zowel individuen als samenwerkingen. Het streven is naar een positieve samenwerking, waarbij coaching kan helpen om de communicatie te verbeteren, obstakels te identificeren en te overwinnen, en constructieve oplossingen te vinden voordat problemen ontstaan.
Je begrijpt het pas goed als je het voor je ziet. Je wisselt praten graag af met doen en vindt het lastig om gevoelens onder woorden te brengen. Herkenbaar? Dan kan wandelcoaching iets voor jou zijn. In de natuur als “experience centre” met jouw natuurlijke wijsheid en mij als gids, ontdek je nieuwe inzichten en waar jouw eigen krachten liggen. Geen wandelbenen nodig, alleen een open mind. Effectief en zeker niet zweverig.
Ook voor je medewerkers bied ik wandelcoaching. Op zoek naar een collectief met landelijke dekking? Als professioneel wandelcoach ben ik aangesloten bij Wandelcoaches.nl.
Ervaren agrarisch coach en consultant, geboren en getogen als boerendochter met een diepgewortelde verbinding met de agrarische sector. Als voormalig (wijk)verpleegkundige oncologie heeft ze ruim 25 jaar ervaring in de zorg, waarbij ze een scherp inzicht heeft ontwikkeld in de menselijke psyche en het belang van empathie en ondersteuning bij persoonlijke uitdagingen.
Met haar nuchtere en doelgerichte benadering richt ze zich op het begeleiden van individuen, families en bedrijven bij het overwinnen van obstakels, het vinden van innerlijke kracht en het bereiken van duurzame groei en welzijn.
- tamara (32)
WAT HOUDT AGRARISCHE COACHING PRECIES IN EN HOE KAN HET MIJN BEDRIJF HELPEN?
Agrarische coaching richt zich op het ondersteunen van agrarische ondernemers en familiebedrijven bij zowel persoonlijke als gezamenlijke ontwikkeling. Dit omvat onder andere begeleiding bij persoonlijke groei, communicatie binnen het familiebedrijf, bedrijfsovername en verliesverwerking.
Door middel van coaching kunnen ondernemers effectiever omgaan met uitdagingen, betere beslissingen nemen en een harmonieuze werk-, familie- en gezinsrelatie creëren. Dit leidt uiteindelijk tot een sterker, beter functionerend bedrijf en een gezondere woon- en werksfeer op het erf.
Wat houdt agrarische coaching precies in en hoe kan het mijn bedrijf helpen?
In basis worden de kosten van coaching niet vergoed. Wel ben ik een BAS-geregistreerd coach en kun je via RVO.nl aangevraagde GLB-kennisvouchers Advies over Duurzame Landbouw, Ontwikkeling vaardigheden van medewerkers van het landbouwbedrijf, en de GLB-kennisvoucher bedrijfsplan voor het stuk communicatie bij bedrijfsovername bij mij besteden. Je kunt ook je adviseur vragen of je een deel van de bedrijfsplanvoucher dat aan hem of haar is toegekend, kunt gebruiken voor coaching als onderdeel van je bedrijfsplan.
Voor meer informatie over de GLB-kennisvouchers, kun je terecht op de website van RVO.nl
Bedrijfsovername binnen de familie kan complex en emotioneel belastend zijn. Agrarische coaching kan helpen door het proces te structureren, communicatie te begeleiden en verbeteren en daardoor conflicten te verminderen. Een coach kan alle betrokkenen begeleiden bij het bespreken van verwachtingen, verantwoordelijkheden en toekomstige plannen. Dit zorgt ervoor dat de overname soepel verloopt en dat er een duidelijke en gezamenlijke visie voor de toekomst van het bedrijf is.
Daarnaast kan coaching helpen bij het opbouwen van vertrouwen en samenwerking tussen de generaties, wat essentieel is voor het langetermijnsucces van het familiebedrijf.
Nee, een wachtlijst heb ik niet. Ik streef ernaar om je zo snel mogelijk te helpen nadat we het eerste contact hebben gehad en probeer je dezelfde week en hooguit de volgende week nog in te plannen.
Mocht je via je werkgever een coachingstraject willen volgen, dan zal ik binnen twee werkdagen een coachplan naar je sturen. Met jouw goedkeuring stuur ik vervolgens de offerte naar je werkgever en plannen we een afspraak in. Bij goedkeuring door je werkgever kan het traject direct starten.
Dat is zeker mogelijk. Bijvoorbeeld bij een bedrijfsovername. Het overnameproces wordt geleid door de (ondernemers)adviseur waarbij mijn rol vooral bestaat uit het bieden van ondersteuning bij de onderlinge communicatie tussen alle betrokkenen en het creëren van een samen gedragen toekomstplan.
Absoluut. Het is een gezamenlijk proces waarin, wat mij betreft, een ieder erkend, gezien en gehoord wordt. Ik bied ondersteuning aan alle familieleden om ervoor te zorgen dat hun zorgen en gevoelens worden meegenomen in het proces, waardoor een harmonieuze en evenwichtige overgang wordt bevorderd.
Als vertrouwenspersoon bied ik deskundige en onafhankelijke ondersteuning aan medewerkers en organisatie. Met mijn achtergrond als coach en verpleegkundige luister ik empathisch naar jouw verhaal en onderzoeken we mogelijkheden die jij passend vindt. Samen creëren we een veilige omgeving waarin openheid, vertrouwen en jouw eigen regie centraal staan.