download hier je gratis e-book 'EERSTE Hulp bij stress"
Stressklachten: Je Lichaam Overgenomen door Stress – Ontdek de Oorzaak en Zeg Vaarwel tegen Angst
“Ik denk dat ik gek wordt!”Het zijn woorden die ik maar al te vaak hoor wanneer ik cliënten met stressklachten tijdens het startgesprek ontmoet. Op eigen initiatief, via de werkgever of op aanraden van de huisarts/ praktijkondersteuner als aanvulling op hun behandeling.
Stress-klachten en angst
“Ik kan me niet meer concentreren, mijn geheugen laat me in de steek, ik overzie de dingen niet meer en ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik ben zo moe en kan moeilijk slapen. Mijn hart bonkt soms zo hard en snel in mijn borst dat ik bang word. Dan krijg ik geen adem. Mijn spieren zijn pijnlijk en zo gespannen dat ze gaan trillen. Wat gebeurt er toch met mij?”
Angst en wanhoop, voortkomend uit stress, kunnen een vicieuze cirkel vormen waarin je vast komt te zitten. Het is belangrijk om te begrijpen dat de genoemde klachten niet gek zijn om te ervaren. Echter voor de zekerheid: vertel je huisarts over je klachten. Graag geef ik uitleg over het effect van stress op het brein en het lichaam, zodat je stress gerelateerde klachten beter kunt begrijpen en ze minder angstaanjagend worden.
Het brein en stresshormonen
De mate waarin we druk en spanning ervaren, verschilt per persoon en situatie. Kortdurende stress is niet per se ongezond, maar langdurige stress wel. Bij langdurige stress maakt ons lichaam te veel stresshormonen aan, zelfs als de stressor (tijdelijk) verdwijnt.
De werking van ons stress-systeem
Ons stress-systeem wordt net als bij dieren onbewust, door instinct gestuurd.Een dierlijk voorbeeld om het stress-systeem te begrijpen:Een konijn in het bos ontmoet plotseling een vos en wordt bang. Het stress-systeem wordt geactiveerd. Het laat veel stresshormonen (cortisol en adrenaline) aanmaken en ook het instinctieve brein (overleven) en het emotionele brein (ik ben bang) worden actief. Het brein en lichaam van het konijn richten zich nu volledig op het gevaar, vluchten en overleven: het hart klopt sneller, de spieren spannen zich aan en de ademhaling versnelt. Alle zintuigen staan op scherp. Bij de mens wordt daarbij het denkende brein in stand-by-modus gezet: er is geen tijd voor nadenken.
Het stress-systeem in overdriveAls de dreiging afneemt, keert de rust terug. Echter, bij langdurige blootstelling aan stress blijft het lichaam in de overlevingsmodus, resulterend in een versnelde hartslag, gespannen spieren, een gejaagd gevoel en slaapproblemen. Door het denkende brein in de stand-by-modus ontstaan klachten zoals concentratieproblemen, moeite met analyseren en oplossingsgericht denken. Gevoel van overprikkeling wordt veroorzaakt door alerte zintuigen en het denkende brein dat deze prikkels niet goed kan verwerken.Voor dierbaren en erfbetreders: dit kan een reden waarom iemand zo boos is en blijft op hetgeen er gebeurt, een gesprek niet lijkt aan te komen of iemand niet voor rede vatbaar is. Het denkende brein is er niet bij en gevaar heeft de focus.
Eerste prioriteit: stress verminderen
De eerste stap is het verminderen van stress en het vinden van een nieuwe energiebalans. (Dit betekent iets anders dan helemaal niets meer doen.) Dan kan het denkende brein uit de stand-by-modus komen, herstellen en weer gaan functioneren. Pas als het stress-systeem tot rust is gebracht en de stresshormonen op een normaal niveau zijn, nemen de lichamelijke klachten af en kun je weer oplossingsgericht gaan denken. Dit is noodzakelijk om over jezelf te kunnen nadenken en de weg naar mentale gezondheid verder te bewandelen. Helaas zie ik het vaak gebeuren dat het belang van deze fase niet wordt onderkend. Dit met nieuwe stress, angst, vertraging van het herstel en gevoel van falen tot gevolg.
Wacht niet langer en zoek hulp
Herken je de klachten? Dan ben je absoluut niet gek. Het zijn klachten die mogelijk door langdurige stress worden veroorzaakt. Ze gaan niet vanzelf over. Zoek daarom deskundige hulp om je te begeleiden naar herstel en mentale gezondheid. Ik bied ondersteuning om jou te helpen bij het vinden van duurzame mentale vitaliteit die specifiek bij jou past. Bij jou op het (agrarisch) bedrijf of in een natuurlijke omgeving die ontspanning brengt voor lichaam en brein.
Voor meer informatie en ondersteuning, neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.
samen aan de slag?
plan GESPREK
Gratis e-boek